Eduskuntavaalit lähestyvät ja koska vaimoni on vaaleissa ehdolla ovat viime päivät täyttyneet vaalikonevastauksiin liittyvistä keskusteluista. Ne ovat ehkä paras lähdeaineisto äänestäjille eri ehdokkaiden ajattelu- ja työtapojen vertailemiseen, joten ainakin itse pidän niihin vastaamista tärkeänä - mutta aikaa siihen menee, ja paljon. Joulukuussa julkistettua ChatGPT -tekoälyä on hehkutettu tekstiaineistojen jäsentelyn vallankumouksena, joten miten se mahtaa selviytyä tehtävästä?

Ohjeistin ChatGPT:n vastaamaan kysymyksiin samoilla vaihtoehdoilla, joita HS:n vaalikone käyttää (samaa mieltä - jokseenkin samaa mieltä - ei samaa eikä eri mieltä - jokseenkin eri mieltä - eri mieltä) sekä myös perustelemaan vastauksensa. Syötin sitten sille Hesarin kysymykset, ja sen jälkeen annoin vaalikoneelle tekoälyn vastaukset. Tulokset ovat alla.

Enimmäkseen ChatGPT:n kyvyt tekivät kyllä vaikutuksen. Monet vastauksissa ovat varsin hyviä yhteenvetoja kysymyksen aiheesta käydystä julkisesta keskustelusta. Totta puhuen jo se, että tekoäly pystyi aika yksinkertaisen ohjeistuksen perusteella antamaan sekä määrämuotoisia vastauksia että perusteluja ylitti omat odotukseni (ja kaikki tämä onnistui vieläpä suomeksi!)

Vastauksia lukiessa on pidettävä mielessä, että ChatGPT:n opetusaineisto on vuodelta 2021, joten se ei ole tietoinen esim. Ukrainan sodasta tai viimeisen vuoden aikana Suomessa käydystä NATO-keskustelusta.

No, mikä on tekoälyn poliittinen koti? HS:n vaalikone suositti sille Uudeltamaalta Vihreiden Mikko Viiloa. Tunnen Mikon hyvin, ja kyllä hänen kaltaisensa liberaali, erittäin analyyttinen insinööri varmasti olisi kansanedustajanakin piilaakson luomukselle mieleen.

Arvokartalla HS pitää ChatGPT:n vastauksia keskustaliberaaleina. Kun kysin arviota tekoälyltä itseltään se arvioi ne hieman enemmän oikealle ja konservatiiviseen suuntaan kuin HS (edelleen - minusta hämmästyttävää miten se onnistuu analysoimaan omaakin tekstiään)

chatgpt-arvot

No, tässä käymämme keskustelu:

Moi! Haluan että vastaat seuraaviin väitteisiin jollain seuraavista vaihtoehdoista: täysin eri mieltä, jokseenkin eri mieltä, ei samaa eikä eri mieltä, jokseenkin samaa mieltä tai Täysin samaa mieltä.

Voit perustella vastauksesi lyhyesti valittuasi ensin yhden noista vaihtoehdoista.

ChatGPT: Ymmärrän, että haluat minun valitsevan yhden vaihtoehdoista ja perustelevan vastaukseni lyhyesti. Olen valmis aloittamaan. Kysy kysymys niin vastaan ​​siihen.

Väite: Ukrainaa on tuettava sodassa ja jälleenrakennuksessa kustannuksista huolimatta.

ChatGPT: Täysin eri mieltä.

Vaikka Ukrainan tukeminen sodan ja jälleenrakennuksen aikana on tärkeää, kustannukset on otettava huomioon. Kustannusten on oltava perusteltuja ja niiden on oltava kohtuullisia verrattuna saavutettaviin hyötyihin. Lisäksi on tärkeää harkita kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia ennen kuin tehdään päätös tukemisesta.

Väite: Suomen on käytettävä puolustukseen rahaa vähintään Naton tavoitteen verran.

ChatGPT: Jokseenkin eri mieltä.

Suomi on liittoutumaton valtio ja sen on itse päätettävä kuinka paljon rahaa se käyttää puolustukseen. Vaikka Naton tavoitteen saavuttaminen puolustusmenoissa olisi tärkeää, on tärkeää harkita kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia ennen kuin tehdään päätös menojen kohdentamisesta. Suomen on myös huomioitava omat puolustus tarpeensa ja kyky varautua erilaisiin uhkiin.

Väite: Peruskoulussa pitää rajoittaa lailla oppilaiden määrää yhtä opettajaa kohti, vaikka se tarkoittaisi säästöjä muualta, veronkorotuksia tai lisää velkaa.

ChatGPT: Jokseenkin eri mieltä.

On tärkeää, että peruskoulussa on tarpeeksi opettajia, jotta kaikilla oppilailla on mahdollisuus saada laadukasta opetusta. Rajoittaminen oppilaiden määrää yhtä opettajaa kohti voi johtaa siihen, että oppilaat eivät saa tarvitsemaansa tukea ja apua. On kuitenkin tärkeää huomioida, että rahoituksen saaminen voi olla haasteellista ja tarvitaan huolellista harkintaa ja suunnittelua. On tärkeää etsiä erilaisia tapoja saada riittävä rahoitus, kuten säästöjä muualta, veronkorotuksia tai lisää velkaa, ja harkita niiden vaikutuksia kokonaisuudessaan.

Väite: Suomeen on perustettava huumeiden käyttöhuoneita.

ChatGPT: Jokseenkin samaa mieltä.

Huumeiden käyttöhuoneet tarjoavat turvallisen paikan huumeiden käyttäjille, ja ne voivat auttaa vähentämään huumeiden käytön aiheuttamia haittoja ja riskit. Huumeiden käyttöhuoneet tarjoavat myös mahdollisuuden tarjota huumeiden käyttäjille tarvitsemaa tukea ja ohjausta, mikä voi johtaa heidän lopettamiseen huumeiden käytön tai vähentämiseen. On kuitenkin huomioitava, että huumeiden käyttöhuoneiden perustaminen edellyttää tarkkaa harkintaa ja suunnittelua. On tärkeää harkita kaikkia mahdollisia vaikutuksia ja seurauksia, ja varmistaa että huumeiden käyttöhuoneet toimivat oikein ja tehokkaasti.

Väite: Valtion on annettava suunniteltua enemmän rahaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon, vaikka se tarkoittaisi säästöjä muualta, veronkorotuksia tai lisää velkaa.

ChatGPT: Jokseenkin samaa mieltä.

Sosiaali- ja terveydenhuolto ovat tärkeitä julkisia palveluita ja niiden on oltava riittävästi rahoitettuja, jotta ne voivat tarjota tarvittavan tuen ja hoidon kaikille tarvitseville. Valtion on varmistettava, että sosiaali- ja terveydenhuolto saavat tarvitsemansa rahoituksen, vaikka se tarkoittaisi säästöjä muualta, veronkorotuksia tai lisää velkaa. On kuitenkin tärkeää harkita kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia ennen kuin tehdään päätös rahoituksen lisäämisestä. On tärkeää etsiä erilaisia tapoja saada riittävä rahoitus ja varmistaa, että rahaa käytetään tehokkaasti ja oikein.

Väite: Nuorisorikollisuutta on pyrittävä kitkemään ensisijaisesti muilla keinoilla kuin rangaistuksia koventamalla.

ChatGPT: Täysin samaa mieltä.

Nuorisorikollisuuden torjuminen on monimutkainen haaste ja rangaistuksia koventamalla ei ole osoittautunut tehokkaaksi keinoksi kitkeä sitä. On tärkeää löytää syy-yhteydet nuorisorikollisuuden taustalle ja kehittää kokonaisvaltaisia ja perusteellisia ratkaisuja, jotka keskittyvät nuorten kasvuympäristöön ja tarpeisiin. Tämä saattaa sisältää esimerkiksi koulutuksellisten ja sosiaalisten tukitoimien tarjoamista, nuorten työllistämisen parantamista, perheiden tukemista ja köyhyyden torjumista. On myös tärkeää lisätä yhteistyötä eri toimijoiden kesken, kuten koulun, poliisin, sosiaalipalvelujen ja kolmannen sektorin organisaatioiden välillä.

Väite: Työttömiä pitää saada nykyistä enemmän töihin heikentämällä ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

ChatGPT: Ei samaa eikä eri mieltä.

Ansiosidonnainen työttömyysturva on tärkeä tuki työttömille, jotta he voivat kattaa perusmenonsa ja odottaa uutta työpaikkaa. Kuitenkin, on tärkeää huomioida että työttömyys on monimutkainen ongelma ja että sillä on monia syitä. Heikentämällä ansiosidonnaista työttömyysturvaa saattaa johtaa siihen, että työttömien on vaikea kattaa perusmenonsa ja johtaa heikompaan taloudelliseen tilanteeseen. On tärkeää etsiä erilaisia keinoja edistää työllisyyttä ja tarjota tukea ja apua työttömille löytääkseen uuden työpaikan. Tämä saattaa sisältää esimerkiksi koulutukseen ja koulutukseen liittyvän tukea, työpaikan etsintään liittyvää apua, tukea yritystoiminnalle ja muiden tukitoimien tarjoamista.

Väite: Suomeen on houkuteltava aktiivisemmin ulkomaisia työntekijöitä.

ChatGPT: Jokseenkin samaa mieltä.

Ulkomaisten työntekijöiden houkutteleminen Suomeen voi olla tärkeä keino lisätä työvoimaa ja edistää talouskasvua. Ulkomaiset työntekijät tuovat myös monipuolisuutta ja uusia näkökulmia Suomen työmarkkinoille. Se voi myös tukea Suomen kilpailukykyä ja auttaa vastaamaan työvoimapulaan tietyissä aloissa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että ulkomaisten työntekijöiden houkutteleminen vaatii tarkkaa harkintaa ja suunnittelua, ja että kaikki mahdolliset vaikutukset on huomioitava. On tärkeää varmistaa että ulkomaiset työntekijät saavat tarvitsemansa tukea ja että heidän oikeutensa ja etunsa ovat turvattuja. On myös tärkeää että houkuttelemista varten on olemassa riittävät resurssit ja toimenpiteet.

Väite: Valtion velkaantumista tulee hillitä, vaikka se merkitsisi leikkauksia etuuksiin tai palveluihin.

ChatGPT: Jokseenkin samaa mieltä.

Valtion velkaantuminen voi johtaa taloudellisiin ongelmiin tulevaisuudessa ja on tärkeää hallita sitä. Leikkaukset etuuksiin tai palveluihin voivat olla tarpeen, jotta valtion velkaantumista voidaan hillitä. On kuitenkin tärkeää huomioida, että leikkaukset voivat vaikuttaa haitallisesti erityisesti niille, jotka ovat jo heikoimmassa asemassa. On tärkeää etsiä erilaisia keinoja hallita valtion velkaantumista, kuten kasvattaa verotuloja, säästää menoja ja parantaa talouden tehokkuutta. On myös tärkeää harkita kaikkia mahdollisia vaikutuksia ennen kuin tehdään päätös leikkauksista.

Väite: Palkkojen verotusta pitää alentaa, vaikka se johtaisi palveluiden leikkauksiin, muun verotuksen kiristämiseen tai velan kasvuun.

ChatGPT: Ei samaa eikä eri mieltä.

Alentamalla palkkojen verotusta saatetaan lisätä työllisyyttä ja parantaa talouden kasvua. Se saattaa myös kannustaa ihmisiä hakeutumaan töihin ja parantaa kansalaisten kokemusta elämänlaadusta. Kuitenkin, verotuksen alentaminen täytyy harkita huolellisesti, sillä se saattaa vaatia leikkausten tekemistä julkisiin palveluihin tai veronkorotuksiin tai lisätä valtion velkaantumista. On tärkeää etsiä erilaisia keinoja tukea talouden kasvua ja parantaa elämänlaatua ilman että se johtaa huonontuneisiin julkisiin palveluihin tai kansalaisten veronkorotuksiin. On tärkeää harkita kaikkia mahdollisia vaikutuksia ja seurauksia ennen kuin tehdään päätös palkkojen verotuksen alentamisesta.

Väite: Valtion pitää tukea enemmän kansalaisia, jotka kärsivät energian hinnan noususta, vaikka se kiihdyttäisi inflaatiota tai heikentäisi valtion taloutta.

ChatGPT: Ei samaa eikä eri mieltä.

Energian hinnan nousu voi vaikuttaa haitallisesti kansalaisten talouteen ja tukea tarvitaan niille, jotka kärsivät siitä. On kuitenkin tärkeää huomioida, että valtion tukeminen kansalaisia energian hinnan noususta saattaa johtaa inflaation kiihtymiseen tai valtion talouden heikkenemiseen. On tärkeää etsiä erilaisia keinoja tukea kansalaisia energian hinnan nousun aiheuttamista vaikeuksista ilman että se kiihdyttää inflaatiota tai heikentää valtion taloutta. On tärkeää harkita kaikkia mahdollisia vaikutuksia ja seurauksia ennen kuin tehdään päätös valtion tukemisesta kansalaisia energian hinnan nousun aiheuttamista vaikeuksista.

Väite: Hakkuita pitää vähentää valtion metsissä luontokadon ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

ChatGPT: Täysin samaa mieltä.

Hakkuiden vähentäminen valtion metsissä on tärkeää luontokadon ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Metsät ovat tärkeitä ilmastonmuutoksen torjumisessa, sillä ne sitovat hiilidioksidia ja tarjoavat elinympäristön monille eläin- ja kasvilajeille. On myös tärkeää varmistaa että metsien monimuotoisuus säilyy ja että niitä käytetään kestävästi. On tärkeää harkita kaikkia mahdollisia vaikutuksia ja seurauksia ennen kuin tehdään päätös hakkuiden vähentämisestä valtion metsissä. On tärkeää että hakkuut ovat tarkoituksenmukaisia ja että niitä tehdään kestävän metsätalouden periaatteiden mukaisesti.

Väite: Suomen on lykättävä hiilineutraaliustavoitettaan kauemmaksi vuodesta 2035.

ChatGPT: Ei samaa eikä eri mieltä.

Suomen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035 on tärkeä ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja sen saavuttaminen on tärkeää ympäristön ja tulevaisuuden kannalta. On kuitenkin tärkeää huomioida että tavoitteen saavuttaminen saattaa olla vaikeaa ja että siihen liittyy monia haasteita. On tärkeää että kaikki mahdolliset vaikutukset ja seuraukset huomioidaan ennen kuin tehdään päätös tavoitteen lykkäämisestä. On tärkeää että Suomi pyrkii saavuttamaan hiilineutraaliuden mahdollisimman nopeasti, mutta samalla on huomioitava myös taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset. On tärkeää että tavoite saavutetaan kestävällä tavalla, jossa huomioidaan kaikki näkökulmat.

Väite: Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa on otettava käyttöön ruuhkamaksu.

ChatGPT: Ei samaa eikä eri mieltä.

Ruuhkamaksun käyttöönoton voi olla yksi keino hallita kaupunkialueilla liikenteen määrää ja vähentää ruuhkia. Se voi myös tukea taloudellisesti julkista liikennettä ja lisätä kestävän liikkumisen valintoja. On kuitenkin tärkeää huomioida, että ruuhkamaksu saattaa vaikuttaa haitallisesti erityisesti niille, joilla on matalat tulot tai joille se aiheuttaa erityisiä vaikeuksia. On tärkeää etsiä erilaisia keinoja hallita kaupunkialueiden liikennettä ja vähentää ruuhkia ilman että se aiheuttaa haittaa tietyille ryhmille. On tärkeää harkita kaikkia mahdollisia vaikutuksia ja seurauksia ennen kuin tehdään päätös ruuhkamaksun käyttöönotosta.

Väite: Turkistarhaus on kiellettävä Suomessa

ChatGPT: Täysin samaa mieltä.

Turkistarhaus on eläinten kohtelun ja eettisten kysymysten kannalta ongelmallinen. Eläinten kasvattaminen vain nahkansa takia on eettisesti kyseenalaista, ja monet ihmiset ovat huolissaan eläinten hyvinvoinnista tällaisissa olosuhteissa. Lisäksi turkistarhauksen aiheuttamat ympäristövaikutukset, kuten jätevesi ja lannan hallinta, ovat huolestuttavia. Turkistarhauksen kielto Suomessa tukee eläinten hyvinvointia ja ympäristönsuojelua. On tärkeää huomioida että tarhauksen kielto saattaa vaikuttaa haitallisesti tarhauksen harjoittajille, mutta on tärkeää että eläinten hyvinvointi ja ympäristö ovat etusijalla.

Väite: Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia

ChatGPT: Ei samaa eikä eri mieltä.

Veronkorotukset ja julkisten palveluiden ja sosiaalietuuksien leikkaaminen ovat kahta eri keinoa hallita valtion taloutta. Veronkorotukset voivat tuoda lisää verotuloja valtiolle, mutta ne saattavat vaikuttaa haitallisesti kansalaisten talouteen ja elämänlaatuun. Julkisten palveluiden ja sosiaalietuuksien leikkaaminen taas saattaa vaikuttaa haitallisesti niille, jotka ovat jo heikoimmassa asemassa. On tärkeää harkita kaikkia mahdollisia vaikutuksia ja seurauksia ennen kuin tehdään päätös veronkorotuksista tai julkisten palveluiden ja sosiaalietuuksien leikkaamisesta. On tärkeää etsiä erilaisia keinoja hallita valtion taloutta, kuten kasvattaa verotuloja, säästää menoja ja parantaa talouden tehok

Väite: Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

ChatGPT: Jokseenkin eri mieltä.

Tuloerot ovat osa monia talouksia, mutta liian suuret tuloerot voivat johtaa sosiaaliseen epätasa-arvoon ja heikentää yhteiskunnan yhteenkuuluvuutta. Suuret tuloerot voivat myös vaikuttaa haitallisesti taloudelliseen kasvuun, sillä ne saattavat johtaa kulutuksen vähenemiseen ja investointien vähenemiseen. Palkitsemalla erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa on tärkeää, mutta tärkeämpää on luoda yhteiskunta, jossa kaikilla on mahdollisuus saada perusoikeudet ja mahdollisuus kehittyä. On tärkeää huomioida että tuloerot eivät aina heijasta lahjakkuutta tai ahkeruutta, ja monet muut tekijät, kuten syntyperä, koulutus ja ympäristövaikutukset vaikuttavat ihmisten elämän mahdollisuuksiin.

Väite: Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

ChatGPT: Jokseenkin samaa mieltä.

Markkinatalous on yleensä tehokas tapa hallita taloutta, mutta se ei aina takaa reilua taloutta kaikille. Markkinat voivat johtaa epätasa-arvoon ja syrjintään, ja valtio voi puuttua näihin ongelmiin eri tavoin. Esimerkiksi valtion voi puuttua markkinoiden toimintaan asettamalla säännöksiä ja rajoituksia, joilla pyritään estämään epäreiluja käytäntöjä, sekä tarjoamalla tukea niille, jotka ovat taloudellisesti haavoittuvassa asemassa. On tärkeää huomioida että valtion puuttuminen markkinoiden toimintaan saattaa johtaa tehottomuuteen ja byrokratiaan, joten tarvitaan tasapainoista ja harkittua lähestymistapaa. On tärkeää että valtio puuttuu markkinoihin tarpeen mukaan ja tukee kaikkien kansalaisten oikeudenmukaista kohtelua taloudessa.

Väite: Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

ChatGPT: Jokseenkin eri mieltä.

Sosiaaliturva on tärkeää niille, jotka joutuvat elämään taloudellisesti haavoittuvassa asemassa, kuten esimerkiksi työttömille, sairaille tai vanhuksille. Se on tärkeää että kaikilla on mahdollisuus saada perusoikeudet ja elää kohtuullisesti. On kuitenkin tärkeää huomioida, että sosiaaliturva ei ole tarkoitettu pitkäkestoiseen elämiseen, vaan se on tarkoitettu tilapäiseen tukeen. Sosiaaliturva-järjestelmän on oltava tasapainossa niin että se tarjoaa tarvittavan tuen tarpeessa oleville ihmisille, mutta samalla rohkaisee työntekoon ja itsenäiseen elämiseen. On tärkeää että sosiaaliturva-järjestelmä on suunniteltu niin että se tukee ihmisiä siirtymään takaisin työmarkkinoille ja mahdollistaa itsenäisen elämisen.

Väite: Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

ChatGPT: Jokseenkin samaa mieltä.

Valtion ja kuntien omistus yritystoiminnassa saattaa johtaa siihen, että yritystoiminta ei perustu markkinaehtoisuuteen ja kilpailukykyyn. Tämä saattaa johtaa tehottomuuteen ja huonompaan palveluun tai tuotteiden laatuun. Valtion ja kuntien omistus yritystoiminnassa saattaa myös aiheuttaa konflikteja niiden roolin ja tavoitteiden suhteen, jotka ovat taloudellisia ja poliittisia. On tärkeää että valtio ja kunnat keskittyvät tärkeimpiin tehtäviinsä, kuten julkisen sektorin palvelujen tarjoamiseen ja yleisen edun ajamiseen. Valtion ja kuntien omistus yritystoiminnassa tulisi vähentää siihen asti kunnes se on perusteltua ja tarpeellista. On tärkeää että valtio ja kunnat ovat neutraaleja osapuolia markkinoilla ja että yritystoiminta perustuu markkinaehtoisuuteen ja kilpailukykyyn.

Väite: Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

ChatGPT: Täysin samaa mieltä.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia, sillä se tuo mukanaan monia etuja ja mahdollisuuksia. Monikulttuurisuus ja monimuotoisuus lisäävät yhteiskunnan innovaatioita, kansainvälistä kauppaa ja taloudellista kasvua. Se lisää myös kulttuurista ja ajattelutavoista saatavia näkökulmia, mikä edistää yhteiskunnan kokonaisvaltaista kehittymistä. Monikulttuurisuus ja monimuotoisuus edistää myös yhteiskunnan sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä, sillä se lisää ymmärrystä ja kunnioitusta erilaisia kulttuureja ja ihmisiä kohtaan. On tärkeää että yhteiskunta ja erityisesti julkiset instituutiot tukevat ja edistävät monikulttuurisuutta ja monimuotoisuutta, ja että kaikilla ihmisillä on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen.

Väite: Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

ChatGPT: Täysin samaa mieltä.

Sukupuolen moninaisuus tarkoittaa, että ihmiset eivät välttämättä sovi binääriseen mies/nainen -jakoon, vaan he voivat kokea olevansa jotain muuta. Tämän vuoksi on tärkeää että sukupuolen moninaisuus otetaan huomioon Suomessa nykyistä paremmin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi että julkiset instituutiot, kuten koulut ja terveydenhuolto, tarjoavat tarvittavat palvelut ja tukea kaikille sukupuolivähemmistöille. Lisäksi on tärkeää että yhteiskunnan ja erityisesti julkiset instituutiot edistävät kulttuurista ja ajattelutavoista saatavia näkökulmia, ja että kaikilla ihmisillä on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen riippumatta heidän sukupuolensa. On tärkeää että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia ja että heitä kohdellaan kunnioittavasti ja oikeudenmukaisesti, ja tämä on mahdollista vain jos sukupuolen moninaisuus otetaan huomioon.

Väite: Selkeitä rajoja ja kuria tarvitaan nykyistä enemmän lasten kasvattamisessa.

ChatGPT: Ei samaa eikä eri mieltä.

Lasten kasvattamisessa on tärkeää luoda turvallinen ja rakentava ympäristö, jossa lapset voivat kasvaa ja kehittyä. Selkeät rajat ja kuria voivat olla osa tätä ympäristöä, mutta niiden tulisi olla asianmukaisia ja kohtuullisia lapsen iän ja kehitysvaiheen mukaan. Selkeät rajat ja kuria voivat auttaa lapsia oppimaan rajojen ja sääntöjen merkitystä, ja niiden noudattamista. Lisäksi ne voivat auttaa lapsia hallitsemaan omia tunteitaan ja käyttäytymistään. Kuitenkin liian tiukat ja epäasianmukaiset rajat ja kuria voivat aiheuttaa päinvastaista vaikutusta ja aiheuttaa lapsille ahdistusta, pelkoa tai käyttäytymishäiriöitä. On tärkeää että rajat ja kuria asetetaan lapsen tarpeiden ja kehitysvaiheen mukaan, ja että lapsille opetetaan käyttäytymisen periaatteet ja arvot jotka tukevat heidän kasvuaan ja kehitystään.

Väite: Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä mitä muut maat tekevät.

ChatGPT: Täysin samaa mieltä.

Ilmastonmuutoksen torjuminen on yksi tärkeimmistä haasteista maailmassa ja kaikilla maailman valtioilla on omat vastuunsa. Suomi, kuten kaikki maat, pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä mitä muut maat tekevät. Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää laajaa ja monipuolista toimintaa, joka kattaa niin kotimaiset päästövähennykset, kansainväliset sopimukset ja kehitysyhteistyön. Suomi voi tehdä tämän esimerkiksi panostamalla uusiutuvaan energiaan, kestävään liikenteeseen, energiatehokkuuteen ja kestävään maankäyttöön. Suomi voi myös olla esimerkki ja edistää ilmastonmuutoksen torjumista kansainvälisellä tasolla, jotta muut maat voisivat seurata esimerkkiä. On tärkeää että Suomi noudattaa omaa osuuttaan ilmastonmuutoksen torjumisessa, ja tämä edellyttää toimia ja päätöksiä joita tehdään riippumatta siitä mitä muut maat tekevät.

Väite: Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

ChatGPT: Ei samaa eikä eri mieltä.

Poliitikkojen on totta kai tehtävä päätöksiä jotka edistävät Suomen ja suomalaisten etua. On kuitenkin tärkeää, että tämä tehdään ottaen huomioon myös muita näkökulmia ja etuja. Suomi on osa kansainvälistä yhteisöä ja sen on toimittava niiden periaatteiden ja sopimusten mukaisesti, joita se on allekirjoittanut. Suomi on myös osa Euroopan Unionia ja sen on noudatettava sen sääntöjä ja toimia sen intressien mukaisesti. Lisäksi Suomi on osa maailmaa, ja sen on huomioitava myös globaalit haasteet ja tarpeet. Poliitikkojen tulee tehdä tasapainoista politiikkaa, joka huomioi kaikki nämä näkökulmat ja etuja, ja joka edistää Suomen ja suomalaisten etua pitkällä aikavälillä.

Väite: Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

ChatGPT: Jokseenkin eri mieltä.

Ympäristön ja talouden välillä ei tarvitse olla ristiriitaa, ja molempien etujen huomioiminen on mahdollista. Kestävällä talouden kasvulla tarkoitetaan talouden kasvua joka perustuu ympäristöarvojen ja sosiaalisten arvojen huomioimiseen, ja joka on tasapainossa luonnonvarojen käytön kanssa. Tämä tarkoittaa, että yritykset ja valtiot voivat luoda työpaikkoja ja kasvattaa taloutta, samalla kun he vähentävät päästöjä ja edistävät kestävää kehitystä.

Jos ympäristön ja talouden etujen välillä on jonkinasteista ristiriitaa, tärkeintä on löytää kestäviä ratkaisuja, jotka tukevat molempia etuja. Tämä saattaa vaatia innovaatioita ja uudenlaista ajattelua, mutta se on mahdollista. Esimerkiksi investoimalla uusiutuvaan energiaan, tehostamalla prosessia tai uudistamalla tuotantotapoja, yritykset voivat par

Väite: Maamme kaipaa vahvoja johtajia, jotka pystyvät tekemään vaikeitakin päätöksiä välittämättä liikaa muiden mielipiteistä.

ChatGPT: Ei samaa eikä eri mieltä.

Jokaisessa demokratisessa yhteiskunnassa johtajien tulee tehdä päätöksiä, ja heidän tulee olla valmiita ottamaan vastaan vastuun niistä. Kuitenkin, johtajien on otettava huomioon eri näkökulmat ja arvot ennen päätöksen tekemistä, ja heidän on kuultava eri ryhmiä ja yhteisöjä ennen päätöksen tekemistä. On tärkeää että päätökset tehdään avoimesti ja läpinäkyvästi, ja että niiden perustelut ja seuraukset ovat julkisesti saatavilla.

Vahvat johtajat ovat niitä, jotka ovat valmiita tekemään vaikeitakin päätöksiä, kun ne ovat perusteltuja ja tukevat yhteiskunnan etua. He ovat myös valmiita kuuntelemaan muita ja ottamaan huomioon erilaiset näkökulmat ennen päätöksen tekemistä.

On tärkeää, että johtajat ovat rohkeita ja valmiita tekemään tarvittavia päätöksiä, mutta heidän ei myöskään pitäisi unohtaa kuunnella ja huomioida eri näkökulmia ja ihmisten mielipiteitä ennen päätöksen tekemistä. Tämä takaa, että päätökset ovat perusteltuja ja tukevat yhteiskunnan etua kaikilla tasoilla.

Väite: Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

ChatGPT: Ei samaa eikä eri mieltä.

On tärkeää, että Suomi pidetään asutettuna ja että eri alueet saavat tarvitsemansa palvelut ja infrastruktuurin. Kuitenkin, tämä tavoite on saavutettava kestävällä tavalla, joka huomioi myös taloudelliset ja ympäristölliset kustannukset. On tarpeen arvioida eri vaihtoehtoja ja niiden seurauksia ennen päätöksen tekemistä. On tärkeää huomioida, että Suomessa on alueita, jotka ovat väestöltään harvaan asuttuja ja joilla ei ole samanlaista tarvetta palveluille ja infrastruktuurille kuin tiheämmin asutuilla alueilla. On tärkeää, että päätökset tehdään tasapainoisesti ja huomioiden kaikki näkökulmat, niin taloudelliset, ympäristölliset kuin sosiaalisetkin.

Väite: Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

ChatGPT: Jokseenkin samaa mieltä.

Kaupungistuminen tarkoittaa kaupunkialueiden kasvamista ja väestön keskittymistä kaupunkeihin. Tämä voi johtaa useisiin positiivisiin asioihin kuten tehokkaammin hyödynnetyt palvelut ja infrastruktuuri, paremmat mahdollisuudet työllistymiseen ja koulutukseen, sekä vahvempi talouskasvu. Kaupungit ovat myös usein kulttuurisesti ja sosiaalisesti monipuolisempia ja tarjoavat enemmän mahdollTäysin eri mieltä.tärkeää, että kaupungistumista ohjataan tasapainoisesti ja huomioiden kaikki näkökulmat, niin ympäristölliset, taloudelliset kuin sosiaalisetkin. On tarpeen kehittää kestäviä ratkaisuja jotta kaikille tarjotaan mahdollisuudet hyvään elämään ja tulevaisuuteen.